TRANSPALET

TRANSPALET NEDİR?

Transpaletler, paketlenmiş ya da muhafazaya alınmış parçalı yüklerin, hidrolik pompa gücü ile kısa mesafelerde taşınması ve raflanması için kullanılan, yaya (manuel transpalet) ya da motor (akülü transpalet ) gücü ile çalışan araçlardır. Transpaletler iki adet tutma aparatından oluşurlar ve yükleri isteğe göre yatay olarak taşırlar. Sahip oldukları aparatlar paletlerin üzerinde bulunan boşluklara girerek çatalların yukarı doğrultuda kaldırılmasını sağlar. Bu işlem sonucunda ise yükleme yapılmış olur.

TRANSPALET TÜRLERİ NELERDİR?

Piyasada özel makaslı transpalet, kasa transpaleti gibi özel ve çeşitli işlerde kullanılmak için farklı kapasite ve türlerde transpaletler bulunur. Bu transpaletlerin dizaynında yapılması gereken işin büyüklüğü ve kaldırılması gereken aletin boyutu öncelik taşır. İşin büyüklüğüne göre transpaletin fiyatı ve fonksiyonları da değişkenlik gösterir. Örneğin eğer taşıma ve tartma işlemi aynı anda yapılmak isteniyorsa zamandan tasarruf edebilmek için tartı sistemli transpaletler tercih edilir. Eğer ürün hem malzeme taşımak hem de belli bir yüksekliğe kaldırarak çalışma platformu olarak kullanılmak isteniyorsa makaslı transpaletler tercih edilir.

Dinamik güç kaynağı olarak aküler ile hareket sağlayan transpaletler, ihtiyaçları olan itiş gücünü DC motorlar ile sağlarlar. Çatallar insan gücüne ihtiyaç duymadan DC motoru ve hidrolik sistem ile hareket eder. Bu sayede yükler herhangi bir güç kullanılmadan, insan enerjisinden tasarruf edilerek kaldırılabilir ve taşınabilir.

Transpaletler genellikle elektrikli transpalet ve hidrolik transpalet olmak üzere ikiye ayrılır. Elektrikli transpaletler 1400 kg, 1800 kg, 2000 kg, 2200 kg, 2500 kg, 3000 kg ve 5000 kg arasında kapasiteye sahiptir. Motorları az enerji tüketir ve bakım gerektirmeyen yeni nesil türdendir. Bu transpaletler genellikle 1150 mm uzunlukta ve farklı açılarda çatallara sahiptir.

Hidrolik transpaletler ise 2500 kg’ye kadar bir kaldırma kapasitesine sahip olup, çatalları 1150 mm’ye kadar uzayabilir. Maksimum kaldırma yükseklikler genellikle 210 mm’dir. Poliüretan tekerlekleri ve az kol hareketi ile hızlı kaldırma işlemi gerçekleştirebilmeleri ile dikkat çekerler.

Transpaletler ile 3 tonluk bir yükü bir kişi, kolayca taşıyabilir. Birçok özelliği ile enerji tasarrufu sağladığı gibi aynı zamanda güvenli, sessiz ve kolay kullanımlı oluşu ile çalışma alanında daha verimli bir iş imkanı oluşmasını sağlar.

TRANSPALET ÖZELLİKLERİ

Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay olarak) sevk etmektir. İstif makineleri olarak isimlendirilen iş makineleri grubunun içinde bulunan transpaletler, depo alanlarında ya da benzeri iş alanlarında yer alan çeşitli ağır yükleri (genellikle ürünleri) istiflemek, düzenlemek amacıyla kullanılırlar.

Taşıma kapasiteleri farklı olan ve üzerlerinde bulunan etiketlerde sahip oldukları kapasiteleri belirten transpaletler, taşıma kapasitelerinin üzerinde yüklenmedikleri müddetçe çok faydalı olan ve genellikle iş kazalarına ya da istenmeyen diğer sorunlara yol açmayan araçlardır. Transpalet ağırlık merkezi ile taşıdığı paletin (üzerindeki yüklerin) ağırlık merkezinin aynı hizada olması gerekir. Bu şekilde aracın devrilmesi ve devrilerek taşıdığı yüklerin zarar görmesi engellenir.

Unutulmaması gereken bir başka nokta da transpalet ismi verilen istif makinesinin yük taşımak amacıyla üretildiğidir. Bu araçları canlıları taşımak gibi amaçlarla kullanmaya çalışmak istenmeyen kazaların meydana gelmesine neden olabilir. Transpalet sadece kapasitesine uygun yüklerin taşınması amacıyla kullanılmalıdır.

Transpalet paralel (yatay) taşıma, istifleme ve depolama işlerinde çok faydalı bir araçtır. İşçilik maliyetlerini önemli ölçüde düşürür ve zamandan tasarruf edilmesini sağlar. Ama uygun şekilde kullanılması gerekir. Kapasitesini aşmayacak şekilde yüklenen transpalet, iterek değil de çekerek kullanıldığında, özellikle yüklü olduğu durumlarda ani manevralardan kaçınıldığında, dönüşleri dikkatli ve ani olmayan şekilde yapıldığında istenmeyen durumların ortaya çıkmasına yol açmayan ve faydalarını en üst seviyeye çıkartan bir iş makinesidir.

TRANSPALETLERİN KULLANILIŞ BİÇİMLERİ

Transpalet özellikleri bölümünde belirttiğimiz kriterlere uygun davranmak koşuluyla, bu araçları en yararlı şekilde kullanmak mümkündür. Canlı taşımak amacıyla kullanılmaları doğru olmasa da, transpaletlerin aracı kullanan kişinin oturmasına izin verecek ya da ayakta durarak transpaleti yönlendirebilecek şekilde tasarlanmış olmaları mümkündür. Dolayısıyla bu şekilde tasarlanmış ve üretilmiş olan transpaletlerin aracı yönlendiren kişiyle birlikte hareket etmesi normaldir. Genellikle motorlu transpalet modellerinde bulunan oturma yeri ya da ayakta durarak aracın kontrol edilmesine izin veren yer, tek kişinin transpalet üzerinde durmasını ve aracı kontrol etmesini sağlayacaktır.

Sonuç olarak farklı transpalet modelleri kullanılırken, aracın satın alınması aşamasında verilen eğitimlere ya da aracın kullanma kılavuzunda tarif edilen kullanılış şekline uygun biçimde davranmak gerektiği söylenebilir. Bu şekilde kullanılan transpalet modelleri, depolama ve istifleme gibi görevlerin altından kolaylıkla kalkarlar ve işlerin önemli ölçüde kolaylaşmasını sağlarlar. Transpaleti yönlendiren kişinin aracın kullanılması gereken şekil hakkında yeterli bilgi sahibi olması ve bu bilgilere uygun şekilde davranması, söz konusu olan araçlardan elde edilen verimin maksimum seviyeye çıkmasını sağlayacaktır.

PERİYODİK KONTROL NEDİR? VE HANGİ YASAL YÖNETMELİKLERE GÖRE YAPILIR?

Periyodik kontrol; işyerlerinde kullanılan makina ve teçhizatın çalışma ömrü süresince; insan sağlığına ve çevre güvenliğine zarar vermeksizin çalışmasının sağlanması için yasal mevzuat uyarınca işveren tarafından yaptırılması gereken kontrol ve denetim faaliyetleridir.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği “ne göre Kaldırma ve İletme Ekipmanları, Kazanlar, Basınçlı Kaplar, Elektriksel Tesisatı ve Topraklama Ölçümleri, Yangın Tesisatı, Havalandırma Tesisat, Doğalgaz İç Tesisat ..vb tesisatlar ilgili standartlarda kontrol periyodu belirtilmemiş ise yılda en az 1 (bir) defa Akredite Firmalar veya TSE Hizmet Yeterliliğine sahip firmalar tarafından yapılmalı ve mevzuata uygun olarak raporlandırılmalıdır.