İSTİF MAKİNASI NEDİR?

İSTİF MAKİNASI NEDİR?

İstif Makinası, Paletli yüklerin depo içlerinde taşınması ve kaldırılması ile ilgili kullanılan makinalardır. İstif yapılan yerlerde genellikle raflar bulunmaktadır. İstif makinaları kapalı depolarda temiz ve düzgün zeminlerde çalışma prensibine sahiptir. Genel manada operatör koltuğu bulunmayan ayakta kullanılan ekipmanlardır.

Forklift ve Reachtrucklara göre daha uygun fiyatlarda satılmaktadır. Forklift ile kamyon ve tırdan indirilen yüklerin işletme içerisinde depolama ve istifleme yapılmasında kullanılır. Bu ekipmanlar forkliftler gibi dışarıda çalışamaz ve rahatlıkla kamyondan yük indirme ve bindirme yapamazlar.

İstif makinaları 3 gruba ayrılmaktadır.

  • Manuel İstif Makinaları
  • Yarı Akülü İstif Makinaları
  • Tam Akülü İstif Makinaları

MANUEL İSTİF MAKİNASI

MANUEL İSTİF MAKİNASI

Kaldırmanın hidrolik olarak elle yapıldığı, yürümenin yine kullanıcı tarafından itilerek yapıldığı basit ekipmanlardır. Fiyat olarak en uygun çeşit olup yoğun çalışmayan işletmelerde ekonomik çözümler olmaktadır. Yük kaldırma kapasiteleri 500 kg ile 1.500 kg arası değişmektedir. Kaldırma yükseklikleri ise 1 metre ile 3 metre arasında değişebilmektedir.

YARI AKÜLÜ İSTİF MAKİNASI

Kaldırmanın Akü / Elektrik gücü ile yapıldığı, yürümenin kullanıcı tarafından iterek yapıldığı orta seviye ekipmanlardır. Fiyat olarak manuel istif makinası ile Tam akülü istif makinası arasında kalmaktadır. Ürünlerin kaldırılması daha hızlı ve kolaydır. Ürünler kaldırılırken İnsan gücü kullanılmamakta bir buton sayesinde otomatik kaldırma yapabilmektesiniz. Yürüyüş prensibi manuel istif makinası ile aynıdır. 1.5 ton taşıma kapasiteli olan bu ürünlerimiz 1.600 mm ve 2.500 mm kaldırma alternatiflerine sahiptir. Ergonomik ve Modern Dizayna sahip bu ürünümüzün başlıca özelliği kaldırma esnasında rakiplerimizden daha sessiz ve daha hızlı kaldırmasıdır.

YARI AKÜLÜ İSTİF MAKİNASI
TAM AKÜLÜ İSTİF MAKİNASI

TAM AKÜLÜ İSTİF MAKİNASI

Kaldırmanın ve yürüyüşün Akü / Elektrik gücü ile yapıldığı tam otomatik ekipmanlardır. İşletmelerde tam biz çözüm ortağıdır. İşletmede çoğu zaman Forklift ihtiyacına gerek kalmadan bu ekipmanla işinizi çözebilirsiniz. Bu ekipmanlar forkliftlere göre daha ekonomik ve daha küçük, hafiftir. Asma katlarda, çekme katlarda rahatlıkla çalışabilmektedir. Yük asansörlerine rahatça sığabildiği için katlara çıkartabilirsiniz. Bu ürünlerin işletme içlerinde ve düz zeminlerde çalışması gereklidir. Yük taşıma kapasitesi 1.0 ton ile 2.0 ton arasında olup kaldırma yükseklikleri 1 metre ile 4,5 metre arasında değişebilmektedir. Tam akülü istif makinaları Türkiye ‘de traksiyoner akü ve kuru tip bakım gerektirmeyen akü tiplerinde satılmaktadır. Traksiyoner akü ile çalışan modeller daha profesyonel ekipmanlardır, yoğun çalışan yerlerde daha fazla tonaj, daha fazla kaldırma kapasitesine sahip olup satış fiyatları daha yüksek olan ürünlerdir.

PERİYODİK KONTROL NEDİR? VE HANGİ YASAL YÖNETMELİKLERE GÖRE YAPILIR?

Periyodik kontrol; işyerlerinde kullanılan makina ve teçhizatın çalışma ömrü süresince; insan sağlığına ve çevre güvenliğine zarar vermeksizin çalışmasının sağlanması için yasal mevzuat uyarınca işveren tarafından yaptırılması gereken kontrol ve denetim faaliyetleridir.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği “ne göre Kaldırma ve İletme Ekipmanları, Kazanlar, Basınçlı Kaplar, Elektriksel Tesisatı ve Topraklama Ölçümleri, Yangın Tesisatı, Havalandırma Tesisat, Doğalgaz İç Tesisat ..vb tesisatlar ilgili standartlarda kontrol periyodu belirtilmemiş ise yılda en az 1 (bir) defa Akredite Firmalar veya TSE Hizmet Yeterliliğine sahip firmalar tarafından yapılmalı ve mevzuata uygun olarak raporlandırılmalıdır.