GEZER VİNÇ NEDİR?

GEZER VİNÇ NEDİR?

Elle veya basit araçlarla hareket ettirilmesi ve kaldırılması mümkün olmayan malzemeleri kaldırma, başka bir tarafa aktarma, yer değiştirme, malzemeleri yükleme, boşaltma işlerinde kullanılan makinelere gezer vinç adı verilir.

Peki, gezer vinçler kaça ayrılır?

Tek Kirişli Ve Çift Kirişli Gezer Köprü Vinçleri

Ana kirişleri daha yüksek olan tek kirişli gezer köprü vinçler, çift kirişli gezer köprü vinçleri ile aynı dayanıklılık ve sağlamlığa sahip olmakla beraber daha ucuzdur. Zira taşıyıcı kolonlara ve raylara ihtiyaç duymaz. Bununla beraber ana kiriş altında bir kanca mesafesi kadar kaybı vardır.

10 ton üzerindeki ağırlık kapasiteleri için, çift kirişli gezer köprü vinçleri daha avantajlıdır, tek kirişli gezer köprü vinçlerine göre daha yüksek kaldırma kabiliyetine sahiptir. Servis ve bakım işlemleri de çift kirişli gezer köprü vinçlerinde genellikle daha rahat ve kolaydır.

Tek Kirişli Asılı Tip Gezer Köprü Vinçler

Tavana monte edilen tek kirişli vinçlerdendir. Tıpkı tek kirişli gezer köprü vincinde olduğu gibi taşıyıcı kolonlara ve raylara ihtiyaç bulunmadığından ucuz bir vinç modelidir. 10 tona kadar olan yükler için rahatlıkla kullanılabilir. Yük dağılımı daha iyi bir biçimde gerçekleşir.

Çift Kirişli Asılı Tip Gezer Köprü Vinçleri

Tavana monte edilen bir diğer vinç tipidir. Kiriş üzerinde hareket eden çift kirişli gezer köprü vinçlerindeki gibi taşıyıcı kolonlara ve raylara ihtiyaç duymaz. Bu bağlamda tek kirişli tavan vinçleri gibi ucuz bir vinç modelidir. 10 tona kadar olan yükler için rahatlıkla kullanılabilir.

Özel Tip Sürgülü Gezer Köprü Vinçleri

Özel tip sürgülü gezer köprü vinci motorlu ray yollarına sahiptir. Böylece yükleme yapılan binanın 4-5 metre dışına çıkarak yükleme yapabilir ya da dışarıdaki yükleri içeri alabilir. 16 tona kadar olan yükler için rahatlıkla kullanılabilir.

Özel Tip Sürgülü Gezer Köprü Vinçleri
Portal Vinç

Portal Vinçler

Portal vinçler gezer köprü vinçleri ile benzer dayanıklılık ve sağlamlığa sahiptir. Portal vinçlerin köprü yürütme başlıkları, taşıyıcı kolonlar üzerindeki raylarda değil de bina zeminine yerleştirilen kare kesitli veya ASCE raylar üzerinde hareket eder.

Döner Kollu Vinçler

Sınırlı bir alan içinde kalan belirli yüklemeler için tercih edilir. Zemin üzerinde bir taşıyıcı kolonu ve döner bir kolu bulunur. 5 tona kadar yük taşıyabilir. Genellikle, taşıyıcı kolon betonarme zemine ya da duvara sıkıca sabitlenir. Pergel vinçler döner kol uzunluğunun izin verdiği dairesel bir alanda çalışabilir.

Döner Kollu Vinç

PERİYODİK KONTROL NEDİR? VE HANGİ YASAL YÖNETMELİKLERE GÖRE YAPILIR?

Periyodik kontrol; işyerlerinde kullanılan makina ve teçhizatın çalışma ömrü süresince; insan sağlığına ve çevre güvenliğine zarar vermeksizin çalışmasının sağlanması için yasal mevzuat uyarınca işveren tarafından yaptırılması gereken kontrol ve denetim faaliyetleridir.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği “ne göre Kaldırma ve İletme Ekipmanları, Kazanlar, Basınçlı Kaplar, Elektriksel Tesisatı ve Topraklama Ölçümleri, Yangın Tesisatı, Havalandırma Tesisat, Doğalgaz İç Tesisat ..vb tesisatlar ilgili standartlarda kontrol periyodu belirtilmemiş ise yılda en az 1 (bir) defa Akredite Firmalar veya TSE Hizmet Yeterliliğine sahip firmalar tarafından yapılmalı ve mevzuata uygun olarak raporlandırılmalıdır.