MONORAY VİNÇ NEDİR?

MONORAY VİNÇ NEDİR?

Öncelikle monoray, yekpare ve tek bir hareket yolundan imal edilmiş raylı sisteme verilen addır. Bu raylı sistemle bir düzlem içerisinde yük kaldırıp hareket edebilen vinçlere de “monoray vinç” denir. Vinçlerin rayları çelik konstrüksiyondan imal edilir. Vinçler, rayların bulunduğu düzlemde ileri geri ve yukarı aşağı olmak üzere 4 yönde, iki boyutlu hareket edebilirler.

Genel özellikleri

Kolayca montajı yapılabilen bu makinelerin bakımı da oldukça basittir. Modellere göre manyetik ve diskli frenler sayesinde hareket sırasındaki vincin yumuşak şekilde durma özelliği vardır. Böylece güvenli kaldırma ve taşıma sağlanır. Sessiz çalışır, gürültü yapmaz.

Ayrıca uzun ömürlü olması da en çok tercih edilen sebeplerindendir. Avrupa Birliği standartlarına uygun üretilen kaldırma makineleri arasındadır. Vinç kısımları, vince askılı kumanda ile kontrol edilir. Dilerseniz uzaktan kumanda da entegre edilebilir.

Monoray vinçlerin çalışma koşulları nelerdir?

Bu vinçler hareket etmek için tek yollu bir raya ihtiyaç duyar. Motor çeşidine göre hız ve yüksek kaldırma mesafeleri değişkenlik gösterir. Elektrik motoruyla çalışır. Nemli ve yağışlı ortamlarının yanı sıra kimyasal ortamlarda da çalışabilir. Ayrıca yüksek sıcaklıkta -40 dereceye kadar soğuk ortamda görevini yerine getirebilir.

Monoray vinç çeşitleri nelerdir?

3 çeşit monoray vinçten bahsedebiliriz;
– Sabit halatlı monoray vinç: Yük taşıma kapasitesi 160 -63.000 kilogram arasındadır. Yükü 4,5 metreden 104 metre yüksekliğe kadar kaldırabilir.
– Arabalı halatlı monoray vinç: Yük taşıma kapasitesi 160- 20.000 kilogram arasındadır. Yükü 4,5 metreden 60 metre yüksekliğe kadar çıkabilirler.
– Çift raylı arabalı monoray vinç: Yük taşıma kapasitesi 1.000- 63.000 kilogram arasındadır. Yükü 4,5 metreden 60 metre yüksekliğe kadar çıkabilirler.
Ayrıca alt raydan sabitlenmiş, bina çatısına kurulabilen monoray çeşitlerinde daha çok yükseklik sağlanabilir.

Monoray Vinç

Monoray vinçler nerelerde kullanılır?

Raylı vinç sistemleri büyük tonajlar kaldırabildiğinden çalışma sahaları da genellikle ağır sanayi bazında çalışan fabrikalar ve bunların depolarıdır. Tabii fabrikaların yanında döküm ocakları, maden ocakları, kazı çalışmaları, tersaneler, limanlar, silolar, antrepolar, tır tamirhaneleri de monoray vinç kullanan alanların başında gelir.

PERİYODİK KONTROL NEDİR? VE HANGİ YASAL YÖNETMELİKLERE GÖRE YAPILIR?

Periyodik kontrol; işyerlerinde kullanılan makina ve teçhizatın çalışma ömrü süresince; insan sağlığına ve çevre güvenliğine zarar vermeksizin çalışmasının sağlanması için yasal mevzuat uyarınca işveren tarafından yaptırılması gereken kontrol ve denetim faaliyetleridir.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği “ne göre Kaldırma ve İletme Ekipmanları, Kazanlar, Basınçlı Kaplar, Elektriksel Tesisatı ve Topraklama Ölçümleri, Yangın Tesisatı, Havalandırma Tesisat, Doğalgaz İç Tesisat ..vb tesisatlar ilgili standartlarda kontrol periyodu belirtilmemiş ise yılda en az 1 (bir) defa Akredite Firmalar veya TSE Hizmet Yeterliliğine sahip firmalar tarafından yapılmalı ve mevzuata uygun olarak raporlandırılmalıdır.